Verschillende soorten zwarte koffie

  • Aug 13, 2021
  • Door Jolein van
  • 0 Opmerking
Vroeger was koffie gewoon koffie. Geen vragen over soorten en maten, maar gewoon koffie. Vandaag de dag is de keuze enorm en zie je soms door de bomen het bos niet meer. De meeste mensen zijn inmiddels wel bekend met melk varianten in de koffie zoals cappuccino of een Latte (ook wel gewoon koffie met melk). Maar wist je dat er ook veel verschillende soorten zwarte koffie zijn? Je komt ze steeds vaker tegen, in met name het koffie capsule segment; espresso, ristretto en lungo. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze soorten zwarte koffie? Wat is het verschil tussen een Lungo en Americano eigenlijk? Wij leggen het u graag uit!

Espresso koffie

De term espresso kennen velen wel. De uit Italie afkomstige manier van koffie drinken. Een kleine shot sterke koffie. Een normale enkele espresso is ongeveer 25 tot 40 ml, waarbij gebruik wordt gemaakt van 6-7 gram koffie. Een goede espresso wordt gekarakteriseerd door een laagje bruine crema die vetten en suikers bevat die door de druk uit de koffie worden geperst. Wist u overigens dat een kopje krachtige espresso van 30 ml minder cafeïne bevat dan een kop filterkoffie.

Doppio

Als een enkele Espresso niet genoeg is, neem dan een Doppio. Dit is niet meer dan een dubbele espresso. Een dubbele espresso is tussen de 50 en 80 cc, waarbij gebruik wordt gemaakt van de dubbele hoeveelheid koffie.

Ristretto

Deze term kom je ook vaak tegen in het koffie capsule segment. Een ristretto is een kleine, sterke kop koffie van 15 à 20 ml. De hoeveelheid is daarmee ongeveer één à twee slokken. Het woord ristretto betekent ‘beperkt’ in het Italiaans. Oorspronkelijk werd bij een ristretto het water sneller door de koffiemachine gehaald dan bij een espresso, maar werd voor beide varianten evenveel water gebruikt. Doordat het water korter in aanraking komt met de gemalen koffie, komt er minder cafeïne vrij, en relatief meer smaakdragers (oliën en gekaramelliseerde suikers). Hierdoor is ristretto intenser, smaakvoller en aromatischer dan espresso. De bittere koffiesmaak wordt juist minder goed opgenomen door de korte aanrakingstijd waardoor ristretto's minder bitter zijn. Geleidelijk is men bij de bereiding van de ristretto's minder water gaan gebruiken. Een ristretto bevat 15 à 20 ml water, terwijl een espresso 30 à 40 ml water bevat. De hoeveelheid gemalen koffie is bij beide varianten gelijk gebleven.

Americano

Americano (of Caffè americano) is een koffiebereiding waarbij een espresso wordt aangelengd met heet water. Op deze manier wordt een koffiesmaak gecreëerd die lijkt op de smaak van filterkoffie. De Americano zou zijn ontstaan in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er werd heet water bij de espresso gegoten om een koffie te creëren die leek op de koffie die Amerikaanse soldaten gewend waren van thuis.

Lungo

Een Lungo, Italiaans voor 'lange koffie', verwijst naar de tijd die door een espressomachine benodigd is om een espresso of doppio met veel meer water te maken, resulterend in een uitgerekte espresso, een lungo. Een normale espresso kost gemiddeld 25 seconden aan extractie in een klein kopje terwijl een Lungo tot een minuut extra heeft én een groter kopje.

Wat is het verschil tussen Americano en Lungo?

Als je bovenstaande leest, lijken ze veel op elkaar. Een espresso met extra heet water, maar toch zijn ze heel verschillend qua bereiding en daarmee ook in smaak. Een Lungo vereist namelijk een langere Zettijd dan een Americano. Door de langere zettijd wordt er meer smaak uit de gemalen koffie gehaald waardoor een Lungo sterker en bitterder is dan een Americano.

Cold Brew koffie

Een nieuwe trend in het koffielandschap is de Cold Brew koffie. De naam zegt het al, het is koffie dat bereid wordt met koud water. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ice Coffee, wat koffie is dat met heet water wordt gezet en men laat afkoelen. Cold Brew vraagt wel wat meer geduld om te bereiden. Een goede Cold Brew heeft namelijk ten minste 12 uur nodig om goed op smaak te komen.

Een basis recept voor Cold Brew is: 80 gram filterkoffie in een fles of weckpot (1 Liter). Deze vul je met 900 ml koud water en deze sluit je goed af. Schud het mengsel een paar keer grondig en laat het 12 uur in de koelkast staan. Hierdoor kunnen alle aroma’s van de koffie zich goed vermengen met het water. Na ten minste 12 uur schenk je het geheel uit de fles of weckpot door een papieren koffiefilter in een in een schone fles of weckpot. Maak het koffiefilter wel eerst helemaal vochtig voordat je hem gebruikt. Zo voorkom je dat er een muffe papiersmaak in de Cold Brew terecht komt en zo blijven er geen heerlijke smaken achter in het koffiefilter.

Een goede koffie voor het bereiden van een Cold Brew is bijvoorbeeld De Gothenburg van Fika Premium Coffee.

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...