Welke soorten koffiecups zijn er?

  • Dec 06, 2021
  • Door Jolein van
  • 0 Opmerking

Soorten koffie capsules

Het aanbod van koffie capsules is de laatste jaren enorm gestegen. Het was eerst Nespresso met de bekende capsules. Echter nadat een aantal patenten van Nespresso op de cups verlopen waren, werd het voor andere aanbieders ook mogelijk om capsules te introduceren die geschikt zijn voor Nespresso koffie machines. Het aanbod steeg sindsdien flink! Daarnaast zijn er nog andere soorten capsules op de markt waarbij elke merk zijn eigen machines en bijbehorende capsules (cups) introduceerd. Zo heeft bijvoorbeeld Lavazza hun eigen Mio systeem. Maar ook Dolce Gusto deed zijn intrede. Deze cups zijn een stuk groter, maar biedt een uitgebreide range aan o.a. melk koffie zoals cappucino. Welke koffie capsules je kunt kiezen, hangt af van het apparaat waarin je ze gebruikt. Een koffiecup voor Nespresso past bijvoorbeeld niet in een machine voor Dolce Gusto en andersom.



Verschillende soorten cups

Er is veel verschil in het aanbod van Nespresso compatible capsules. Deze cups verschillen in prijs, smaak en manier van recyclen.



Prijs van capsules

Vanuit prijs oogpunt zijn niet-originele cups bijna altijd goedkoper dan de originele Nespresso cups. Gemiddeld kosten ze tussen de €0,20 en €0,30 per stuk in een grootverpakking. De prijzen verschillen enorm per merk en waar je ze koopt. Bij cups&beans hebben we capsules vanaf 0,24 per stuk van bijvoorbeelde Mokafina Coffee Roasters; een ambachtelijke koffiebrander uit België. Wij kiezen bewust meer voor kwaliteit dan de aller goedkoopste van slechte kwaliteit.



Smaak van capsules

De vorm van het cupje komt overeen, maar over de smaak valt niet te twisten… of toch wel? Uit eigen ervaring van jaren werken bij een koffie branderij, weten we dat er erg veel kwaliteit verschil is tussen het aanbod van koffiecups. Prijs en kwaliteit gaan zeker wel hand in hand in dit geval. Goedkopere koffie van een lagere kwaliteit resulteert in een scherpe prijs, maar zal ook inboeten in kwaliteit. Terwijl met zorg gebrande koffie van goede kwaliteit ook resulteert een goede koffie uit de cup. Maar het grote voordeel van de koffie cups is dat je er zo veel kunt uit proberen totdat je je favoriete smaak hebt gevonden. Zo kies je je ’s ochtends voor een krachtige espresso en een fruitige koffie in de middag en een decaf voor het slapen gaan.



Zijn koffie cups recyclebaar?

De meeste alternatieve koffiecups zijn niet recyclebaar. Het materiaal van de cups kan daarin verschillen. De eerste cups waren allemaal van plastic gemaakt. Een goedkope oplossing, maar niet geschikt voor recycling met name ook door de koffie drab. Inmiddels zijn veel cups vervaardigd van aluminium. Dit levert een beter koffie product, maar aluminium is niet geschikt voor recycling via het eigen afval kanaal. Om die reden bieden divers bedrijven zoals Starbucks en Nespresso de mogelijkheid om de gebruikte cups in te sturen voor recycling. Je verzamelt de cups in een recyclezak en levert de gebruikte cups in. Het verschilt per fabrikant hoe de grondstoffen daarna worden verwerkt. De recyclezakken krijg je als je online bij de fabrikant cups bestelt. Gebruikte Nespresso-cups lever je weer in via de bezorger, bij een Nespresso Boutique of een Pickup Point. Cups van Dolce Gusto lever je in een speciale recyclezak in bij een UPS pakketpunt.

En tot slot zijn er nog biologisch afbreekbare cups. Deze zijn van een speciaal natuurlijk materiaal vervaardigd wat geschikt is voor recycling, zoals maïs en suikerriet. De cups van Jones Brothers Coffee op onze site zijn hier een mooi voorbeeld van.



Kijk hier voor het aanbod van koffie capsules van Cups&Beans

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...