EMPTY

There are no products matching the selection

FILTER

Light roast

  • Hoe wordt koffie gebrand?
    Koffiebonen branden is een chemisch proces. In een koffieboon zitten zo ongeveer 2000 verschillende chemische stoffen. Deze worden tijdens het koffie branden afgebroken of omgezet in enkele honderden vluchtige aromatische verbindingen. Koffiebranden is een vak, of mag je het een kunst noemen? Timing is alles. Iets te kort, te lang, te heet, of niet heet genoeg branden en het resultaat is niet wat het zou moeten zijn. De temperatuur waarop koffie wordt gebrand varieert tussen 196C en 245C. Waarbij de duur van branden kan oplopen tot 14 minuten.

    Gradaties in koffiebranden
    Bij het koffiebranden, zijn 3 hoofd gradaties te onderscheiden: 1. Light roast (cinnamon roast) 2. Medium roast ( American roast, city roast) 3. Dark roast (Italian roast, French roast)

    Zoals je ziet zijn er diverse gradaties van koffie branden. Maar je kunt nog zo’n goede koffiebrander zijn, zonder de allerbeste koffiebonen krijg je nooit een goed resultaat. Een of enkele slechte bonen kunnen de hele partij gebrande koffie verpesten.
  • Light roast
    bij deze branding wordt de koffieboon gebrand op 196C. Het roosteren stopt al in een vroegtijdig stadium. De kleur is die van kaneel; het aroma doet denken aan noten en de smaak is droog en grenst tegen het zure aan. De smaak heeft weinig body.

    Medium roast
    Medium roast is iets langer gebrand waardoor de kleur iets donkerder bruin is. Nog steeds is er geen olie op de oppervlakte te zien, want de temperatuur is nog niet hoog genoeg geweest. De nasmaak wordt al wat bitterder, maar nog steeds met een licht zure afdronk.

    Dark roast
    Dark roast betekent dat de koffieboon gebrand is op een hogere temperatuur en gewoonlijk ook voor een langere periode. Dit zijn donkere bonen met een bittere maar volle smaak. Een perfect als espressoboon.